Usulan Kebijakan Pengendalian Persediaan Cafe X Dengan Metode EOQ
Main Article Content
Abstract
Cafe X is a business engaged in the restaurant sector. This research was conducted at Cafe X to find out the optimal inventory management policy to be applied to Cafe X. The primary data used in this study were data on the use of coffee and milk from January to December 2020 as well as data on costs associated with inventory at Cafe X. This study concludes that the total cost of inventory using the EOQ method is smaller than the total cost of inventory currently occurring at Cafe X. Based on the calculations in this study, the number of reorder points for coffee raw materials is 2,36 kg, with a safety stock as much as 0,99 kg. And the value of the reorder point for milk raw materials is 2,73 cartons, with a safety stock of 0,88 cartons. Cafe X should review the calculations yearly to take into account the reorder point and safety stock value so that the optimal value can follow the needs of Cafe X.
Article Details
References
Andira, Olivia S. (2016). “Analisis Persediaan Bahan Baku Tepung Terigu Menggunakan Metode EOQ (Economic Order Quantity) pada Roti Puncak Makassar” Jurnal Ekonomi Bisni Vol. 21 No. 3, 1-8
Assauri, S. (2005). Manajemen Produksi dan Operasi. Lembaga Penerbit FE-UI, Jakarta
Bahagia, S.N. (2006). Sistem Inventori. Penerbit ITB, Bandung
Buffa, Elwood S. (2002). Manajemen Produksi/Operasi, edisi 6, Jilid II. Erlangga, Jakarta
Haming, Murfidin dan Nurnajamuddin M. (2012). Manajemen Produksi Modern (Operasi Manufaktur dan Jasa). Edisi Kedua Cetakan Pertama. PT Bumi Aksara, Jakarta
Handoko. (2000). Dasar-Dasar Manajemen Produksi dan Operasi. Edisi 1. BPPE, Yogyakarta
Heizer, Jay dan Render B. (2005). Operations Management: Manajemen Operasi. Salemba Empat, Jakarta
Indrajit, Ricchardus E., dan Pranoto D. (2003). Manajemen Persediaan. Gramedia Widyasarana, Jakarta
Kurnala, Kevin (2018). “Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Bubur Manado (Tinutuan) Guna Meminimalisir Biaya Persediaan pada RM. Minahasa Baru Manado” JUrnal EMBA Vol 6 No. 4, 1-10
Lahu, E.P., dan Sumarauw, J. S. B. (2017). “Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Guna Meminimalkan Biaya Persediaan pada Dunkin Donuts Manado” Jurnal EMBA Vol. 5 No. 3, 175-184
Lantang, M. T. (2013). “Penerapan Metode Penilaian Persediaan Bahan Baku pada PT Cargill Indonesia – Copra Crushing Plant Amurang”, Jurnal EMBA ISSN 2303-1174, Vol. 1 No. 3, 46-54
Mayasari, D (2016). “Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Menggunakan Metode EOQ (Economic Order Quantity) pada PT Suryamas Lestari Prima” Jurnal Bisnis Administrasi Vol. 5 No. 1, 26-32
Nafarin, M. (2004). Penganggaran Perusahaan. Edisi Revisi. Penerbit Salemba, Jakarta
Naibaho, A. T. (2013). “Analisis Pengendalian Internal Persediaan Bahan Baku terhadap Efektivitas Pengelolaan Bahan Baku”, Jurnal EMBA ISSN 2303-1174, Vol. 1 No. 3. 63-70
Najoan, R. J. (2019). “Analisis Pengendalian Persediaan Semen dengan Menggunakan Metode EOQ pada Toko Sulindo Bangungan” Jurnal EMBA Vol. 7 No. 3, 4387-4396
Nasution, H. A. (2003). Perencanaan dan Pengendalian Produksi. PT. Guna Widya, Surabaya
Putra A.K., dan Hongdiyanto C. (2015). “Analisis Penerapan Manajemen Persediaan pada Perusahaan Goodwill”, Jurnal Aplikasi Manajemen, Vol. 13 No. 3, 423-434
Renta N., Djoko H., dan Nurseto S. (2013). “Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Rokok pada PT. Gentong Gotri Semarang Guna Meningkatkan Efisensi Biaya Persediaan”, Jurnal Ilmu Administrasi Bisnis, Vol. 2 No. 4, 27-34
Robyanto, C. B. (2013). “Analisis Persediaan Bahan Baku Tebu pada Pabrik Gula Pandji PT. Perkebunan Nusantara XI (Persero) Situbondo”, Jurnal Agrobisnis dan Agrowisata ISSN 2301-6523, Vol. 2 No. 1, 23-31
Salesti J. (2014). “Analisis Penerapan Metode Economic Order Quantity pada Persediaan Bahan Baku Studi Kasus PT. Imeco Batam Tubular”, Jurnal Measurement, Vol. 8 No. 3, 17-32
Simbar, M. (2014). “Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Kayu Cempaka pada Industri Mebel dengan Menggunakan Metode EOQ” Jurnal Ilmiah
Slamet, A. (2007). Penganggaran, Perencanaan, dan Pengendalian Usaha. UNNES Press, Semarang
Suharsimi, A. (2010). Prosedur Penelitian Suatu Pendekatan Praktik. Rineka Cipta, Jakarta
Sumayang, L. (2003). Dasar-dasar Manajemen Produksi dan Operasi. PT. Salemba Emban Patria, Jakarta
Taufiq, A (2014). “Pengendalian Persediaan Bahan Baku dengan Metode EOQ pada Salsa Bakery Jepara” Jurnal Management Analysis
Tersine, R. J. (1994). Principles of Inventory and Material Management. Fourth Edition. Prentice-Hall, Inc., New Jersey
Tuerah, M. C. (2014). “Analisis Pengendalian Persediaan Bahan Baku Ikan Tuna pada CV Golden KK” Jurnal EMBA Vol. 2 No. 4, 524-536
Zulfikarijah, F. (2005). Manajemen Operasional. UMM Press, Malang.